قبل از ابداع اولین خانه طراحی مد در پاریس خیاط ها خود طرح ها را ابداع و برای مشتریان خود می دوختند و در صورت استقبال مردم از طرح های آنها در میان مردم باب می شد و کم کم این صنعت جنبه اقتصادی پیدا کرد و خانه مد در پاریس شکل گرفت. این افراد را به استخدام خود در می آوردند و مد شکل گرفت.
امروزه طرح ها و مدل هایی که خانه های طراحی مد در پاریس و لندن ارائه می کنند تبدیل به سبک لباس بیشتر افراد جهان خواهد شد پس در ادامه با ما همراه باشید تا تاریخچه کامل شکل گیری این خانه های طراحی مد را کامل بررسی و تحلیل کنیم.
1- از چه زمانی مد شکل گرفت؟
در آغاز قرن بیستم بیشتر مدل و طرح های لباس از پاریس و لندن اشاعه می گرفت و بیشتر کشور ها گزارشگرانی به خانه های طراحی مد در آنجا می فرستاند و یا مشتریانی که به آنجا می رفتند و لباس خریداری می کردند مدل های آنها را کپی می کردند و به همین شیوه این مدل ها در دنیا پخش می شدند.
عامل دیگری که باعث پخش شدن این مدل های لباس می شدند مجله هایی بودند که در قرن بیستم بسیاری از مدل های ارائه شده را چاپ می کردند که هم باعث شیوع این مدل لباس ها در دنیا میشد و هم به فروش زیادی منجر شد.
اتفاقات مهم دهه 1910:
شاید برایتان سوال باشد که کدام خانه طراحی مد اولین مرکز بود؟! و اولین طرحی که در میان مردم باب شده بود کدام است؟!
در جواب باید گفت که اولین مرکز طراحی مد *ردفرن* نام داشت که با توجه به سلیقه زنان برایشان لباس می دوخت و پیراهن های زنانه بیشترین لباسی بود که در این مرکز دوخته و تهیه می شد.
بعد از آن در صنعت مد کلاه های زنانه باب شد که این کلاه ها به یکی از اصلی ترین بخش های لباس زنانه تبدیل شد که این کلاه ها نازک و کوچک بودند و در قسمت بالای سر قرار می گرفتند و تزئینات آنها بیشتر یا یک گا و یا یک پر و… بود.
صنعت مد در این دهه اولین و مهم ترین قدم های خود را برداشت و توانست باعث هر چه بیشتر اقتصادی شدن روند تولید لباس و مدل آنها بشود.
تحولات دهه 1920 در صنعت مد
پس از جنگ جهانی اول تغییرات اساسی در طراحی لباس و مد ایجاد شد که یکی از آنها می توان به جایگزین شدن کلاه های پف دار به جای چتر ها بود که در آن زمان کلاه های زنانه یکی از مهم ترین قسمت لباس های زنانه به شمار می رفت.
در آن زمان لباس های زنانه و مردانه از نظر طراحی تفاوت چندانی نداشت و زنان شروع کرده بودند به پوشیدن لباس هایی با سبک و سیاق لباس های مردانه و در آن زمان یکی از سبک هایی که زیاد میان مردم محبوب شده بود پیراهن های کوتاه به جای پیراهن های بند بود و همچنین پیراهن مخصوص ورزش گلف طراحی شد.
یکی دیگر از لباس هایی که در این دهه از استقبال زیادی بهره مند شده بود کت های بلند و دنباله دار بود.
دهه 1930 و شکل جدید لباس های زنانه!
یکی از مهم ترین تحولاتی که در این دهه به وقوع پیوست این بود که لباس ها جنبه فمینیستی پیدا کرد و لباس ها از شکل خشن مردانه دور شد و طراحی خاص و مخصوص زنانه پیدا کرد.
یکی از لباس هایی که در این دوره برای زنان طراحی شد لباس شب های تنگ و جذب بود و در همین راستا بانوان شروع به ورزش کردن و تناسب اندام کردند و همین امر باعث بوجود آمدن لباس های ورزشی شد.
تغییرات مد از دهه 1940 به بعد!
بیشتر مزون های طراحی لباس در پاریس از سال 1940 بوجود آمدند که در این دهه استفاده از 4 متر بیشتر برای دوخت پیراهن ممنوع شدند و تنها 1 متر برای بلوز استفاده میشد.
در دهه 1940 فرانسوی ها اجازه دادند که آمریکایی هم از طراحان منحصر به فردشان استفاده کنند و همچنین لباس های شب زنانه تغییرات زیادی کرد که از سبک قدیم جدا شد و سبک ساده تری پیدا کرد. بیشتر شبیه به لباس های کار مردانه بود.
در دهه 1950 وضعیت جامعه بهبود یافت و زنان حق رانندگی، شرکت در انتخابات و… را پیدا کردند و آنها پوشیدن لباس های زیبا و طبق مد روز را حق خود می دانستند به همین دلیل پیشرفت مد در این سالها از دهه های قبل تر بسیار بیشتر بود.
در دهه 1960 سبک و سیاق لباس ها تغییراتی اساسی پیدا کرده بود لباس های جوانان با افراد مسن کاملا جدا شده بود انتخاب ها برای لباس بسیار بیشتر شده بود و پیش از این دهه همه تقریبا به یک شیوه لباس می پوشیدند اما از این دهه به بعد تقریبا برای سنین مختلف طرح های متفاوتی ارائه می شد.
زنان قبل از این دهه بیشتر دامن هایی کوتاه می پوشیدند که در این دهه دامن های بلند تا قوزک پا نیز باب شده بود و همچنین بعدها دوباره دامن ها کوتاه شده بودند به گونه ای که اندازه آنها به زیر زانو می رسید.
از دهه 1970 به عنوان دهه احترام به سلایق فردی یاد می شود که در این دهه شلوار های جین پاره و نخ نما رواج پیدا کرد و همچنین یکی از شلوار هایی که از استقبال زیادی برخوردار شده بود شلوار هایی با طرح های متنوع بودند که روی آنها نقش و نگار هایی متفاوت وجود داشت.
در این دهه با آمدن لباس های برند پرکاردین در لباس های مردانه تحول زیادی بوجود آمد یعنی طراحی پیراهن هایی با آستین های تنگ و بدون کراوات که برای مجالسی که رسمی نبود می توانستند استفاده کنند و هدف راحت بودن لباس ها نسبت به لباس های گذشته بود.
دوره 1980 می توان به عنوان با شکوه ترین دوران مد از آن یاد کرد که شو های تبلیغ لباس در رسانه پخش می شد به گونه ای که مدل ها با تن کردن لباس های طراحی شده در خانه های طراحی مد بر روی صحنه حرکت می کردند و مدل لباس های جدید را به مردم از طریق رسانه ها معرفی می کردند.
دهه 1990 دوره پیدا شدن لباس های ناهنجار، ناهمانگ بودند چون تنوع لباس هایی که در آنها از پارچه های زیادی استفاده شده بود و به دلیل گرانقیمت بودن این لباس ها افراد توانایی ست کردن لباس ها را نداشتند در نتیجه در این دوره لباس ها نا هماهنگ بودند.
در نهایت دوره 2000 دوره ای است که از مد به عنوان هنر استفاده می شد و لباس های رنگارنگ در میان مردم رواج پیدا کردد و عوامل زیادی برای تعیین لباس های زنانه و مردانه استفاده می شد که در میان آنها می توان به سبک های موسیقی و بازیگران و… اشاره کرد.
در این دهه پیراهن های زنانه دوباره مد شد و در نهایت تونیک های زنانه طراحی شدند و در بازار برای خود جا باز کردند.
چراب باید تاریخچه مد را بدانیم؟!
برای افرادی که به مد، طراحی لباس، و یا به روز بودن لباس هایشان علاقه دارند لازم است که خلاصه ای از سیر تاریخی و تحولات دنیای مد و طراحی لباس را بدانند و با این موضوع آشنایی داشته باشند که لباس هایی که امروزه می پوشیم از کجا و چگونه اشاعه گرفته اند.